sirius

Integration på hjul

23 maj, 2016

De kämpar för en svensk klassiker. Vasaloppet är redan klart, nu är det cykelträning inför Vätterrundan som gäller.

– Men målet är egentligen mest att umgås, träna tillsammans och lära känna varandra, säger Kristina Kamstedt, förrådsarbetare på Stora Enso Hylte, som ligger bakom tanken med träningsgruppen TeamWeDream.

– Kanske kan vi utmana fler Stora Enso-bruk att göra likadant nästa år, säger hon i en paus i cykelträningen en regnkall vårdag i Hyltebruk. Jag vill se fler liknande projekt.

Stora Enso Kristina 8583

Tre av TeamWeDreams medlemmar; Hisham Benni, Mohammad Abazeed och Kristina Kamstedt på en träningsrunda inför Vätterrundan. Cyklarna som Hisham och Mohammad använder har vänliga hyltecyklister lånat ut. Kristina valde sin som present när hon hade jobbat 25 år på bruket. Nu ska de tillsammans cykla runt Vättern. (foto: Sven Magnusson)

TeamWeDream är en liten grupp, nyanlända och svenskar, som tränar med den svenska klassikern, Vasaloppet. Vätterrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet som mål.

Som anställd på Stora Enso Hylte har Kristina mött många diskussioner på jobbet om flyktingsituationen i Hylte och i Sverige.

Stora Enso Kristina 8408

Kristina Kamstedt på sin ordinarie arbetsplats på förrådet på Stora Enso Hylte. ”Jag vill visa mina söner att det är viktigt att vara öppen för omvärlden och nya människor”, säger Kristina.

– Istället för att bara prata vill jag göra något konkret för att visa min egen inställning, säger hon. Agera istället för att diskutera. Och hon märker att det privata mötet med individer ur flyktinggruppen får många att tänka i nya banor.

Förebild för sönerna

– Samtidigt vill jag vara en förebild för mina söner, de frågar och vi pratar mycket om flyktingarnas situation, säger hon.

Hon ser inte Muhammad och Hisham som flyktingar längre:

– Vi har blivit goda vänner, vi tränar och skrattar mycket tillsammans.

För Muhammad, veterinär och dokumentärfilmare från södra Syrien, och Hisham, affärsman och fotbollstränare från Aleppo, har träningsgruppen blivit språkträning lika mycket som fysisk träning:

– Jag är jätteglad för att vara med här, säger Mohammad som tillsammans med Hisham blev omslagsbild i Vasaloppets egen tidning tidigare i år.

– Men vi jagar inte tider, vinsten för oss är att vi lär känna nya människor och nya kulturer, säger Kristina.